Visitem el solar on es construirà l’edifici, 01/02/2021

El passat dilluns 1 de febrer membres de la junta de l’AFA i tot l’equip directiu vam visitar el solar de l’antiga fàbrica Sala i Badrinas on es construirà el nou edifici de l’institut escola. Tècnics de l’Ajuntament i del Departament ens van explicar el calendari previst i ens van ensenyar quines són les estructures que es mantenen i les que s’enderrocaran. Sobre el terreny ens van explicar com serà el nou traçat. Vam poder imaginar sobre el terreny com seria el nostre institut escola.

Ens voleu acompanyar? Visita guiada als terrenys de l’antiga fàbrica Sala i Badrinas on es construirà l’edifici de l’Institut Escola

Us agradaria sobrevolar el terreny de l’antiga fàbrica? Mireu el video de la vista aèria del solar
Imatge extreta de Google Earth

Ahir dia 5 de febrer la Junta de Govern local ha aprovat definitivament l’actualització del projecte d’urbanització del Pla de Millora Urbana de transformació de l’antiga fàbrica Sala i Badrinas. Aquest és el darrer tràmit administratiu necessari per part de l’Ajuntament de Terrassa per tal que la propietat inicii la transformació del sector. Notícia relacionada.

Plànol terreny edifici Institut Escola Sala i Badrinas

A partir d’aquest moment, hi ha 6 mesos per que comenci l’obra d’enderroc, que dura 3 mesos. Seguidament comencen les obres d’urbanització (creació de carrers, clavegueram, enllumenat…) que duren 12 mesos. Simultàniament es treballa en el procés participatiu i un cop definit i aprovat comença el període per a licitar el projecte.  Un cop licitat, comença el període de licitació de les obres. Quan s’adjudica la licitació comença el període de construcció. S’intentarà quadrar tots aquests processos per que les obres de construcció de l’edifici comencin just acabar la urbanització, és a dir, uns 18 mesos després. 

Les obres de construcció de l’edifici es preveu que tinguin una durada de 18 mesos. Per tant, es calcula que s’inauguri el nou edifici el curs 2024-25, tot i que, com sempre, estarem a sobre dels tràmits i del calendari per tal d’escurçar el termini i sobre tot que no s’allargui. Es comenta si els alumnes de 1r d’ESO podran posar la primera pedra i la càpsula del temps ja que no podran gaudir de l’edifici i comentem que puguin ser els convidats d’honor a la inauguració de l’edifici. 

Hi haurà 3 vies d’entrada al centre, una entrada institucional per la Ctra de Rubí, l’entrada principal pel  carrer Prim on hi ha el rellotge i una tercera entrada per un carrer de nova creació de trànsit restringit. 

Es parla de que les instal·lacions de l’Institut Escola estiguin integrades amb el paissatge urbà, no serà una estructura quadrada i tancada, tot i que el perímetre del centre sí que estarà vallat perque així ho exigeix la normativa. Segons el pla de millora urbanístic el nou carrer ha de connectar amb l’escola per exemple amb porxos.

Hi haurà quatre edificacions: dues que s’han de conservar per interès històric (representació de la Terrassa industrial) i se’n construiran dues de noves. El tercer edifici serà de planta baixa més dues plantes i un quart edifici més petit que podria servir d’oficines i serveis del centre. 

S’han tret els dipòsits de la fàbrica i s’ha fet l’estudi sobre la contaminació del sòl. Part del terreny ja està aplanat, s’ha avançat molt des de l’última visita ara farà un any.

El solar té un lleuger desnivell que fa que un dels edificis que s’han de conservar tingui com dues plantes. Aquest edifici és molt gran i es comenta per una banda que podria ser com un gimnàs que es pogués convertir com en auditori, i que els vestuaris estiguessin a baix a tocar de la pista poliesportiva. Aquesta pista seria oberta al barri fora d’horari lectiu. 

Es comenta que la biblioteca també tingui una porta d’accés per fora del recinte i que el menjador tingui accés per a vehicles si han de portar menjar, fruita, aigua…La sala de l’AFA també ha de tenir una porta d’accés des de fora del recinte.

La superfície edificada necessària per un institut escola és de 4000m2. 

Estan estudiant la possibilitat de cedir un espai extra de 1000m2, que inicialment estava destinat a una planta de recollida de residus neumàtica, aquest espai és considerat equipament públic. De tota manera s’ha comprovat que aquest sistema no acaba de funcionar. Ja s’ha aprovat el tràmit per l’alliberació de l’obligatorietat de posar un sistema de recollida de residus neumàtica. És un terreny que està al costat de la pista poliesportiva i faria el pati més gran. Hi haurà espai per a posar zona verda i hort. 

Es comenta que aquest canvi li donarà molta vida al barri.

Estem ansioses i il·lusionades veient com es materialitza la construcció del nostre centre.

Junta de l’AFA