Nou retard en la construcció de l’edifici, reunió 16/12/2022

Els retards administratius aboquen l’Institut Escola Sala i Badrinas a esperar 5 anys més pel nou edifici

El passat dia 16 de desembre de 2022 es va dur a terme una reunió de seguiment de les obres del Institut Escola Sala i Badrinas convocada pels Serveis Territorials d’ Educació del Vallès Occidental (STVOC). Els retard en els tràmits que comporta la burocràcia europea, els temps que requereixen les licitacions pendents i una obra que es preveu complicada castiguen a l’Institut Escola Sala i Badrinas a no tenir edifici fins al curs 2027-2028, tres anys més tard del que s’havia planificat inicialment. Recordem que és un centre que porta en mòduls prefabricats des de la seva creació, l’any 2011, i que aquest retard faria que l’escola passés un total de 16 anys en un espai provisional dins del Parc de Vallparadís en la fase de primària i ocupant l’edifici de l’escola Auró en la fase de secundària.

A la reunió hi van assistir en Francesc García, cap de secció d’obres de STVOC, l’Ester Rivera, directora adjunta de STVOC, la Gemma Pérez, inspectora de STVOC, la Teresa Ciurana, regidora de l’Ajuntament de Terrassa, l’Olga Martí, directora de l’Institut Escola Sala i Badrinas, en Toni Perales, pare de l’escola i membre de la comissió edifici de l’ AFA Sala i Badrinas i l’Enric Martínez, pare de l’escola i secretari de l’AFA Sala i Badrinas.

Davant d’aquestes males noticies, la directora de l’IE Sala i Badrinas va exigir que es vinguessin a revisar el mòduls prefabricats constantment mentre durés tot aquest retràs. “Volem que des de l’SVOC es faci com a mínim un seguiment exhaustiu de les condicions actuals de les infraestructures, i que sigui per iniciativa pròpia, sense necessitat d’estar-hi al darrera constantment”, va deixar dit l’Olga Martí.

La regidora de l’Ajuntament va expressar el seu malestar amb les noves dates aportades, “ Cada vegada que hi ha una reunió se seguiment és per endarrerir les dates de construcció de l’edifici. L’Ajuntament de Terrassa ha invertit molt temps i diners per tal de que l’Institut Escola sigui possible, estem molt desencantats amb aquestes darreres notícies”, va expressar Ciurana.

Els membres d’infraestructures de SVOC van justificar els endarreriments al·legant complicacions dels tràmits pel fet de ser una obra que ha de passar per Europa. Tot i així, van assegurar que estan treballant per tal de poder escurçar els diferents terminis. La STVOC finalment es va comprometre a realitzar una visita a l’escola en breu i a realitzar un parell de reunions de seguiment de les obres a l’any, la propera a principis de maig, on s’actualitzaran els terminis.

Dues licitacions, un projecte i una obra difícil

Des de STVOC es van comunicar els diferents terminis previstos per la construcció de l’edifici. En resum, es va explicar que per la primera quinzena de gener començaria la licitació, que podia trigar uns 9 mesos, després de la primera licitació s’hauria de realitzar el projecte, que podria trigar uns 12 mesos, amb el projecte fet, estaríem ja a l’octubre de 2024 i en aquest punt es realitzaria la licitació del projecte, que podria durar entre 6 i 9 mesos. Un cop passat aquest temps estaríem a maig o juliol de 2025, moment de contractar l’obra, que estimen que duraria entre 18-20 mesos (seria més tirant als 20 mesos, ja que es tracta d’una obra en la qual el solar no és fàcil d’abordar).

Amb aquestes dates marcades damunt del calendari, els representants de l’SVOC van informar a tots els assistents que l’edifici estaria llest cap al febrer o abril de 2027,  per tant, a punt per començar amb normalitat el curs 2027-2028.

Millores a l’Auró

A part de la construcció de la nova escola, la reunió també va servir per comentar les millores a realitzar a l’edifici del Auró. El primer episodi d’obres que s’havien de realitzar aquest hivern han tingut un endarreriment i no es podrà realitzar tot el que estava previst. Al juny del 2023 es preveu començar les obres de nou, com per exemple renovar l’ascensor i disposar d’un nou mòdul per l’aula de tecnologia al patí.

L’AFA es mostra decebuda i indignada davant d’aquest nou retard i molt escèptica amb la nova data

L’AFA es mostra decebuda per que ja seran 4, com a mínim, les promocions (240 joves) que no hauran trepitjat l’edifici que els van prometre per allà el 2011 quan va començar a funcionar l’escola, i 8 promocions (400 infants) que hauran fet tota la seva escolarització en barracons.

Indignada per que a cada reunió que s’ha mantingut no s’han complert els terminis i s’ha anat endarrerint la construcció del nou edifici pel Sala i Badrinas.

I molt escèptica amb el compliment del nou termini informat pel SVOC.

Davant d’aquest nou retard, l’AFA no descarta mobilitzacions per exigir al Departament d’Educació que compleixi amb el compromís d’escurçar els terminis al màxim. L’AFA també demana a l’Ajuntament que segueixi amb el compromís d’exigir a la Generalitat que es liciti i es construeixi el nou edifici del Sala i Badrinas sense més demores i que, per fi, després de tants anys sigui una realitat. La urbanització del terreny està enllestida, tal i com va dir l’Ajuntament, ara només falta que la Generalitat compleixi la seva part i que es construeixi ja d’una vegada el nou edifici.

L’AFA esperem que a la propera reunió no es comuniqui un nou retard que aboqui al Sala i Badrinas a estar indefinidament en mòduls i en un edifici separat que dificulta la consolidació del projecte d’institut escola. Però gràcies als esforços i dedicació de tot l’equip docent i PAS, que fan el possible per seguir desenvolupant un projecte educatiu de qualitat, les famílies segueixen confiant en el Sala i Badrinas.

Mentrestant, seguirem exigint que els nostres fills i filles tinguin garantides les millors condicions que els permetin tenir una educació pública d’excel·lència. I seguirem lluitant per que les noves generacions i la ciutat  tinguin aquest equipament tant necessari. No ens rendirem.

Junta de l’AFA i comissió seguiment construcció nou edifici

12/01/2023

FOTOS: NEBRIDI ARÓZTEGUI

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s