L’edifici que ens agradaria

Estem inmersos en el projecte de disseny del nostre edifici, com el volem? Quants metres tenim? Com serà? Com aniran distribuits els espais? S’obren un munt d’incògnites en un procés emocionant i que ens il·lusiona moltíssim. Ja hi som! Després de tants i tants anys, ho tenim a tocar.

Un cop tancat el període per respondre a la pregunta “Com somiem el nostre edifici?” s’havia de fer el buidatge de les respostes i després posar-les en comú amb les respostes de l’equip directiu, l’equip docent, PAS i alumnes. I així dissenyar la proposta del projecte segons les necessitats pedagògiques del centre.

El 17 de febrer ens vam reunir la comissió de seguiment de construcció de l’edifici de l’Institut escola i un cop analitzades les 109 respostes rebudes, vam arribar a la conclusió de que les famílies coincidim en que volem espais oberts i lluminosos, que es conservi l’entorn natural, que hi hagi auditori, aula de música, pista esportiva , gimnàs i biblioteca.

El 18 de febrer es va reunir la comissió mixta formada per l’equip directiu, representants de l’equip docent i PAS, representants dels alumnes, representants de les famílies a través de la comissió de seguiment de la construcció de l’edifici i la Junta de l’AFA. Un cop exposades les necessitats del sector docent es va fer palès que hi ha molts punts de coincidència entre tota la comunitat educativa.

Això vol dir que el que volem famílies, mestres i alumnes no és tant diferent.

Comentem que tal i com està formulada la pregunta no sabem què prioritzen les famílies. Tot i que s’extreuen idees interessants.

Al document “Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics” s’especifiquen tots els requisits mínims que han de tenir els centres docents públics de nova construcció. Per aquest motiu, la proposta que vam presentar les famílies es va centrar en aquelles aportacions que no es contemplaven en el document i que ens van semblar més novedoses i interessants pel projecte educatiu.

La proposta que hem presentat els representants de les famílies a la comissió mixta és la següent, sense entrar al detall:

  • Mobiliari ergonòmic, adaptable, convertible, còmode
  • Espai AFA, a part del despatx de l’AFA, que es pugui utilitzar com a espai per les famílies i com a espai d’ús polivalent pel centre.
  • Biblioteca espai agradable
  • Infermeria
  • Menjador ampli insonoritzat, amb cuina pròpia i possibilitat de cantina.
  • Aules lluminoses, que es puguin connectar entre sí, però no transparents interiorment, de cara al passadís sí.
  • Arbreda no al·lèrgica
  • Amfiteatre que aprofiti els elements naturals
  • Que la pista no sigui el centre del pati que es construeixi a la parcel·la de terreny extra que han de cedir.
  • Que els lavabos siguin individuals no separats per sexes en atenció a la diversitat de gènere.
  • Que els vestuaris no estiguin separats per sexes, sinó que tinguin una zona comuna amb cabines per canviar-se i dutxes individuals
  • Que s’aprofitin al màxim els espais disponibles
  • Que per aprofitar al màxim l’espai disponible proposem que l’auditori sigui un espai gran diàfan, polivalent, en el que hi hagi l’estudi de gravació i l’aula de música (més gran).

La proposta de l’equip directiu i l’equip docent és la següent:

ESPAIS INTERIORS:

  • A la nau gran s’hi ha d’afegir la zona artística amb una aula molt gran de música (música, dansa, banda, zona instruments…) i zona d’art annexada a infantil.
  • A la zona d’infantil volen una zona de la calma (que potser també haurien de tenir els grans, o d’alliberament dels “nervis”)
  • Zona artística + aula de música més gran que una aula convencional
  • Aula d’idiomes a cada etapa
  • Aula de tecnologia/taller (obligatòria per secundària) per primària també
  • Aula de ciències/laboratori per primària com tenim ara obligatori per secundària.
  • Aula de logopèdia
  • Aula de psicopedagogia
  • Aula Educació especial
  • Aules de desdoblaments a cada curs
  • Aula de dibuix a secundària
  • Biblioteca que dongui al pati
  • Menjador insonoritzat, espai polivalent
  • Característiques aules:
  • Aules amb pica
  • Aula convertible en espai simbòlic o espai simbòlic amb micro espais (Laboratori de transformació).
  • Aules dels més grans que es puguin unir com en peixeres. (no ho veiem clar, per a infantil potser però pels grans pot desconcentrar molt)
  • Aules que es puguin separar i ajuntar amb portes o envans mòbils.
  • Aules lluminoses, grans àmplies. Per normativa entre 50 i 55 m2 (als criteris posa 50 – 52.5m2) Zona artística més Sala de música (espai més gran que una aula normal per a l’expressió corporal, amb espai per posar els atrils, amb espai d’emmagatzematge) més estudi de gravació (insonoritzat i amb tots els elements audiovisuals necessaris, bon equip de so, d’àudio) amb paret verda (chroma key).
  • Espai àgora?
  • Espai per les famílies, per a fer formacions, per les trobades de l’espai familiar i acollir les famílies.

ESPAIS EXTERIORS:

  • Pista poliesportiva (múltiples usos: infantil per les motos, patinets, bicis.amb espai per guardar el material de pati, futbol, Basket, volei (korfball)
  • Aprofitar el terrat de l’edifici gran com a pati
  • Zones inclusives
  • Àrees verdes
  • Zona de sorral, terra tova (sauló) al costat de la zona d’infantil
  • Hort i aula de natura, amb caseta per l’hort com a espai d’emmagatzematge
  • Aparcament de bicis i patinets, entrada fàcil, carril bici des de la porta d’entrada.
  • Entrades i sortides: diferents accessos segons l’etapa
  • No han acabat de decidir com volen els lavabos: separats per gènere, amb perspectiva de gènere (inclusius), vestuaris amb cabina i dutxa individual.

La proposta de l’alumnat és la següent:

  • Demanen que hi hagi guixetes.
  • Que la classe de música sigui més ampla.
  • Que el gimnàs tingui vestuaris i dutxes.
  • Una biblioteca gran.
  • Pista poliesportiva on es pugui jugar a tennis/paddle
  • Piscina.

Es van plantejar alguns dubtes i algunes propostes que us resumim en aquesta imatge, que no és definitiva ni molt menys, és més patirà múltiples modificacions fins a ser l’edifici final. Esperem poder veure planells més definitius ben aviat.

Tot això, tenint en compte que és l’equip directiu qui acabarà dissenyant el projecte adaptant-lo a les necessitats pedagògiques sobre l’espai perquè s’adaptin al PEC i que aquest projecte el revisarà el departament amb l’equip d’arquitectes i tècnics que acabaran dient què és viable i què no, en termes pedagògics, arquitectònics i econòmics.

Podeu consultar tot el que es va parlar al resum de la reunió de la comissió mixta, on hi trobareu fotos d’exemple del que parlem.

El dia 26 de febrer es va presentar al consell escolar on s’aprova la proposta que es va elaborar a la comissió mixta i que es va presentar el dia 5 de març a serveis territorials, que és qui l’ha d’aprovar en última instància.

Esperem que hi hagi un feedback ben aviat per donar-vos més detalls.

Comissió de seguiment de l’institut escola i Junta de l’AFA IE Sala i Badrinas

Advertisement

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s